Čo je katalyzátor zabudovaný v automobile?

Obsah

Čo je katalyzátor zabudovaný v automobile?

Čo je katalyzátor zabudovaný v automobile?

Katalyzátor zabudovaný v automobile je zariadenie na znižovanie škodlivých látok obsiahnutých vo výfukových plynoch, ktoré vznikajú nedokonalým spaľovaním uhľovodíkového paliva.Čistenie výfukových plynov v katalyzátore sa zakladá na dvoch chemických reakciách a to: 1 redukcii – kedy sa zlúčeninám odoberá kyslík O 2 2 oxidácii – kedy je zlúčeninám dodávaný O 2 More ...

Čo sú katalyzátory zážihových motorov?

Katalyzátory zážihových motorov sú v zásade stále rovnaké, zmenil sa len ich počet, umiestnenie a množstvo lambda sond. Okrem toho je už dlhšiu dobu známa aj ich alternatívna konštrukcia, ktorá sa ale presadzuje stále častejšie a do budúcnosti bude jej podiel narastať.

Prečo sú katalyzátory súčasťou automobilov?

8.2. 2016 14:20 Katalyzátory sú súčasťou výfukových systémov automobilov už niekoľko desaťročí. Prečo sa nedá jednoducho rozoznať, či je ešte funkčný a čo robiť v prípade jeho poruchy? Kto dnes nemá aspoň štyridsať rokov, len ťažko si môže pamätať časy, kedy sa ešte okolo auta šírila typická vôňa olovnatého benzínu.

Kto sú kovy automobilového katalyzátoru?

Automobilový katalyzátor obsahuje vzácne kovy (Platina, Ródium, Paládium), ktoré sú nanesené – naparené na špeciálny keramický materiál v tvare včelieho plástu. Používajú sa zmesi platiny (oxidačná časť) a ródia (redukčná časť).

Související příspěvky: