Kde skončila stavba Panamského průplavu?

Obsah

Kde skončila stavba Panamského průplavu?

Kde skončila stavba Panamského průplavu?

Panama/Praha – Jedna z největších staveb lidské historie slavnostně skončila 15. srpna 1914. Američané a jejich parní loď Ancon tehdy otevřeli Panamský průplav. Klíčovou roli nehrál pro Američany, nýbrž pro evropské mořeplavce a obchodníky. Ti také se stavbou v roce 1880 začali. Původní projekt však zkrachoval.

Kde byl Panamský kanál založen?

Panama - Panamský kanál 1 Panama City (Ciudad de Panamá). Město bylo založeno 15. srpna 1519, zakladatelem byl Pedro Arias Dávila, který se zde... 2 Panamský průplav . Vede skrz Panamskou šíji a spojuje Atlantský oceána Tichý oceán (konkrétněji Karibské moře a Záliv... 3 Francouzský projekt. Na Mezinárodní konferenci Geografické společnosti v Paříži roku 1879 představil... More ...

Kdo je panamský průplav?

Panamský průplav (španělsky Canal de Panamá, anglicky Panama Canal) je námořní průplav ve Střední Americe. Vede skrz Panamskou šíji a spojuje Atlantský oceán a Tichý oceán (konkrétněji Karibské moře a Panamský záliv). Vstup z karibské strany se nachází u města Colón, tichomořský je u Ciudad de Panamá.

Jak byl budován Panamský průplav?

Panamský průplav byl budován Francouzi v letech 1880 až 1889 a následně Američany v letech 1901 až 1914. Do konce roku 1995 byly samotný průplav a šestimílový pás území na obou jeho březích výsostným územím Spojených států amerických. Průplav je dlouhý 81,6 km a široký 150 až 305 m.

Související příspěvky: