Kdo má právo na absolutní majetkové právo?

Obsah

Kdo má právo na absolutní majetkové právo?

Kdo má právo na absolutní majetkové právo?

  Podstatný je osud věci, nikoliv  osoby, která vůči ní toto právo má. Absolutní majetková práva působí tzv. erga omnes –vůči všem –tedy vůči  neomezenému a neurčitému okruhu osob, jejichž povinnost vůči oprávněnému většinou  spočívá v povinnosti se zdržet zasahovat do jeho práva nebo strpět výkon jeho práva.

Co je soukromé právo?

Soukromé právo (ius privatum) je souhrn právních norem, které vytvářejí určitý protipól vůči právu veřejnému. Toto dělení pochází již z římského práva a je dodnes uznáváno. Netýká se ovšem jen práva objektivního, ale i subjektivních práv, lze proto také hovořit o „subjektivním soukromém právu“.

Proč jsou absolutní majetkové práva omezeny?

absolutní majetkové práva, než ta která jsou v zákoně upravena Značně omezena volnost vůle –od zákonných ustanoveních se lze odchýlit  s účinky pro třetí osoby pouze tam, kde to zákon dovoluje. Typický  princip publicity –veřejnosti absolutních majetkových práv (př. Katastr nemovitostí).

Jak se stanovují práva na majetkové právo?

Zákona stanová jejich taxativní (uzavřený výčet) –nelze si ujednat jiné   absolutní majetkové práva, než ta která jsou v zákoně upravena Značně omezena volnost vůle –od zákonných ustanoveních se lze odchýlit  s účinky pro třetí osoby pouze tam, kde to zákon dovoluje.

Související příspěvky: