Proč byla voda chladicí kapalinou?

Obsah

Proč byla voda chladicí kapalinou?

Proč byla voda chladicí kapalinou?

Chladicí kapalinou byla původně voda, ale ta se musela za mrazu vždy vypustit, aby nedošlo k roztržení chladicího pláště motoru a chladiče. Velkou výhodou vody je vysoká chladicí účinnost, způsobená její velkou tepelnou kapacitou 4,187 kJ·kg -1 ·K -1.

Jak se zavírání ventilů v kapalinové spojce?

Zavírání ventilů při ochlazení a smrštění kapaliny ve vlnovci zajistí pružina (e). Při ochlazení motoru pod nastavenou teplotu (85–90 °C), např. při jízdě z kopce, se uzavřením ventilu (c, d) pohon ventilátoru přeruší – do kapalinové spojky olej termostatickým ventilem neteče. Tím způsoben je regulovaná správná pracovní teplota motoru.

Proč se kapalina v chladiči ochlazuje?

Při ochlazování stěn chladicího pláště motoru se zvyšuje teplota chladicí kapaliny, která v důsledku toho řídne, stává se lehčí a stoupá vzhůru. Přes chladič vlivem rychlosti jízdy vozidla proudí vzduch a kapalinu v chladiči ochlazuje.

Co je proudění chladící kapaliny?

Proudění neboli cirkulaci chladicí kapaliny podporuje obvykle oběhové čerpadlo a proudění chladícího vzduchu přes chladič ventilátor chlazení. Chladicí kapalinou byla původně voda, ale ta se musela za mrazu vždy vypustit, aby nedošlo k roztržení chladicího pláště motoru a chladiče.

Související příspěvky: