Co je PNG?

Obsah

Co je PNG?

Co je PNG?

Hlavní rozdíl: PNG představuje Portable Network Graphics. Byla vytvořena jako zdokonalená a nepatentovaná náhrada grafického výměnného formátu (GIF). JPG je formát souboru pro obrázek JPEG.

Jaký je rozdíl mezi JPG a PNG?

Následující obrázek znázorňuje hlavní rozdíl mezi JPG a PNG při uložení textu na obrázku. Kvůli nevyhnutelné ztrátě kvality při uložení není tedy JPG ani příliš vhodný pro ukládání zdrojových souborů. Při exportu v grafickém editoru je možné nastavit úroveň komprese, čímž jde snižovat datovou velikost na úkor kvality.

Proč použít GIF jako alternativu k PNG?

GIF jde často používat jako alternativu k PNG – je rovněž bezztrátový. Nevýhoda oproti PNG je ale jeho maximální počet barev omezený na 256, což často nemusí stačit. Kromě toho má GIF horší kompresi a není možné ho udělat průsvitný (chybí podpora alfa kanálu), podporována je jen obyčejná průhlednost.

Co je PNG grafický formát?

PNG (oficiální výslovnost „ping“, Portable Network Graphics, česky přenosná síťová grafika) je grafický formát určený pro bezeztrátovou kompresi rastrové grafiky.Byl vyvinut jako zdokonalení a náhrada formátu GIF.PNG nabízí podporu 24 bitové barevné hloubky, nemá tedy jako GIF omezení na maximální počet 256 barev současně.

Související příspěvky: