Jaké jsou rozdíly zážehového a vznětového motoru?

Obsah

Jaké jsou rozdíly zážehového a vznětového motoru?

Jaké jsou rozdíly zážehového a vznětového motoru?

Rozdíly zážehového a vznětového motoru jsou stále diskutovaným tématem podobně jako dohady o tom, která varianta je lepší… Mezi nejjednodušší odpovědi pro laiky patří především rozdělení na základě samotného paliva. Všeobecně se uvádí, že zážehový motor spaluje benzín a vznětový naopak na naftu.

Proč jsou vznětové motory výhodnější?

Vznětové motory navíc potřebují i rozdílnou manipulaci a jiný způsob řízení než klasické benzíňáky, tudíž se dá opravdu stěží zjistit, který motor je pro průměrného řidiče výhodnější variantou. Přidávam komentář...

Kdo byl vynálezcem motoru?

Zapříčinil se o to vynálezce Rudolf Diesel, který se pokoušel vytvořit funkční motor potom, co byl zklamán benzínovým a parním. Přeměna paliva na mechanickou energii neboli pohyb je zde prováděna odlišnou formou. Vše ale opět začíná u sání, kdy je píst stlačen dolů a následně je otevřeným ventilem nasáván vzduch, který se stlačuje a ohřívá.

Jaké jsou rozdíly benzínového a naftového motoru?

Rozdíly benzínového (zážehového) a naftového (vznětového, Dieselova) motoru tedy nespočívají jen v samotném druhu paliva, nýbrž v jeho zapalování. Dalším faktorem, který je od sebe odlišuje, je ale i provozní tepla obou paliv. Benzínu postačí pouze 85°C, nafta naopak potřebuje až 90°C.

Související příspěvky: