Co je protipožární ochrana potrubí?

Obsah

Co je protipožární ochrana potrubí?

Co je protipožární ochrana potrubí?

Stanislav Toman Příspěvek navazuje na článek téhož autora, ve kterém byla řešena protipožární ochrana potrubních prostupů systémů vytápění, chlazení, vodovodu, kanalizace, plynovodu, požárního vodovodu atp. Prostupy vzduchotechnických potrubí jsou však poněkud složitější.

Jaké jsou vlastnosti potrubí pro počítanou budovu?

V takovém případě části popisující vlastnosti místnosti uvažujte jako vlastnosti popisující počítanou budovu (rozměry budovy jsou rozměry venkovní). Výpočet lze použít ke zjištění tlakové ztráty třením v potrubí v závislosti na tvaru a rozměrech potrubí, drsnosti a délky potrubí, hustoty a kinematické viskozity proudící tekutiny.

Jaký je průtok potrubí kruhového průřezu?

Výpočet průtoku a rychlosti proudění v potrubí počítá rychlost proudění, velikost průtoku nebo průřez potrubí kruhového i obdélníkového tvaru. Při znalosti hustoty média počítá i hmotnostní průtok potrubím. Tepelná ztráta potrubí kruhového průřezu je způsobena vedením tepla jednotlivými vrstvami potrubí a přestupem tepla do okolního prostředí.

Proč musíme uvažovat o teplotě v potrubí?

Vliv teploty musíme uvažovat především u plastových materiálů. Pracovní teplota – je hodnota maximální trvalé povolené teploty, která může působit na materiál potrubí. Důležitá je především u plastových rozvodů, protože teplota má vliv na mechanické vlastnosti plastů a značně ovlivňuje hodnotu PN i životnost potrubí.

Související příspěvky: