Kde se koná volba prezidenta republiky?

Obsah

Kde se koná volba prezidenta republiky?

Kde se koná volba prezidenta republiky?

Volba se koná v posledních šedesáti dnech volebního období úřadujícího prezidenta republiky, nejpozději však třicet dnů před uplynutím jeho volebního období. Uvolní-li se úřad prezidenta republiky, koná se volba do devadesáti dnů.

Jak funguje systém volby prezidenta?

Systém volby prezidenta. Od roku 2013 je v České republice přímá volba prezidenta. Občané tedy vhodí do volebních uren hlasy svému kandidátovi. Pokud po sečtení všech hlasů nezíská nikdo nadpoloviční většinu, postupují do druhého kola dva kandidáti, kteří získali nejvíce hlasů. V případě odstoupení kandidáta postupujícího do druhého kola ho nahradí ...

Kdo může kandidovat na prezidenta v roce 2023?

V roce 2023 si Češi zvolí nového prezidenta 1 Termín volby prezidenta. Termín prezidentských voleb vyhlašuje předseda Senátu České republiky a to nejpozději 90 dnů před jejich začátkem. 2 Kdo může kandidovat. Navrhnout kandidáta na prezidenta může každý občan, kterému je minimálně 18 let s minimálně 50 tisíci podpisy. 3 Systém volby prezidenta. Od roku 2013 je v České republice přímá volba prezidenta. Občané tedy vhodí do volebních uren hlasy svému kandidátovi.

Kdo je prezidentem České republiky?

Vlajka prezidenta České republiky je jedním ze státních symbolů Prezidenta České republiky volí občané od roku 2012 přímou volbou. Mezi lety 1993 a 2012 byl prezident ČR volen nepřímo Parlamentem. Prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let.

Související příspěvky: