Jaká je barva krve v děloze?

Obsah

Jaká je barva krve v děloze?

Jaká je barva krve v děloze?

Krev může být světle růžová až tmavě hnědá. Její podobu a průběh ovlivňuje stres, hormony i úbytek nebo přibývání na váze. Normální je, když se barva krve a její textura prolíná od jasně červené až do hnědé nebo černé. Tyto změny do tmavé barvy mohou být známkou toho, že krev byla v děloze delší dobu a neodešla ihned.

Může být Barva minerálů způsobena strukturními defekty?

Barva minerálů může být způsobena strukturními defekty. Přebytečný elektron se může ve struktuře dostat do meziatomových poloh jako intersticiální „nečistota“, která vytváří tzv. barevné centrum. Stejný efekt vyvolá i vakantní pozice po chybějícím elektronu. Příkladem barevného minerálu, kde lze barvu vysvětlit tímto principem, je fluorit.

Co je kouřová barva křemene?

Kouřová barva křemene (záhnědy) je způsobena vakantními barevnými centry. Dojde-li k částečné substituci Al +3 za Si +4 musí být tento proces kompenzován vstupem Na + nebo H + iontů.

Jaká je barva minerálu?

Barva vrypu může být důležitou pomůckou při určování minerálu. Barva minerálu a barva jeho vrypu se nemusí shodovat. Např. barva vrypu hematitu je vždy červenohnědá, ačkoliv je hematit makroskopicky často černý. Lesk je vlastnost povrchu minerálu, která vyjadřuje jeho chování v odraženém světle.

Související příspěvky: