Co je to kompostovací záchody?

Obsah

Co je to kompostovací záchody?

Co je to kompostovací záchody?

Pro jiné je to dobrá inspirace, kterou lze zdokonalit do podoby důmyslných kompostovacích záchodů, jejichž cenovka se pohybuje v řádu desítek tisíc korun. A pro některé odborníky a úředníky je to zdroj zdravotního rizika a návrat do středověku. Víme, reklamy jsou otravné. A respektujeme, že je máte vypnuté :-) Budeme rádi, když nás podpoříte jinak.

Jak kompostovat kompost?

U takového kompostu pak dojde samovolně k prohřátí na teploty vyšší než 55 °C a odborně řečeno k hygienizaci materiálu. Internet je plný návodů na správné kompostování, stačí pár sekund hledat. Kromě klasické a na pořízení levné kadibudky jsou k mání tzv. kompostovací toalety, které mají zásobník, ve kterém se exkrementy rozkládají.

Jak probíhá první fáze kompostu?

V druhé fázi (nazývané mezofilní nebo také fáze hlavního zrání) probíhá rozklad obtížněji rozložitelných látek (celulóza, lignin, proteiny). Teplota začíná klesat na 40 až 45 °C a kompost získává hnědou barvu a zemitou strukturu. Ve třetí fázi je kompost prakticky vyzrálý.

Jak vyjmout zásobník na kompost?

Zásobník lze vyjmout a vynést na kompost. Variací jsou tzv. separační záchody. Princip je jednoduchý: v míse se prostě fyzicky oddělí moč a stolice. Ta pak padá do kompostovací nádoby, kde se vlivem teploty a přirozených rozkladných procesů začne rozkládat na humus.

Související příspěvky: