Jak se zbavit ledvinového kamene?

Obsah

Jak se zbavit ledvinového kamene?

Jak se zbavit ledvinového kamene?

Věšina nemocných s ledvinovým kamenem je náchylná k tvorbě dalšího kamene. Dodržování následujícich pokynů lze toto nebezpečí snížit. Proto se také provádí řada vyšetření, mezi jinými rozbor močového kamene. Je důležitý pro stanovení léčebného postupu, a proto nemocný musí přinést každý vymočený kámen k lékaři na rozbor.

Proč vznikají ledvinové kameny?

Rizikové faktory pro vznik ledvinových kamenů tohoto typu jsou nadměrné přijímání vitamínu D, střevní bypass a metabolické poruchy. Fosfátové ledvinové kameny se vyskytují hlavně u metabolických poruch, například při renální tubulární acidóze. Struvitové kameny jsou málo časté.

Jak odstranit kámen z ledviny?

To vážně ohrožuje činnost ledviny, zvláště při úplném uzávěru močových cest a při přidruženém zánětu. Malý kámen může někdy nemocný sám vymočit, v některých případech je ale nutné kámen odstranit operací. Některé kameny, umístěné v kalichu ledviny, nevyžadují operaci.

Proč jsou kameny umístěné v kalichu ledviny?

Některé kameny, umístěné v kalichu ledviny, nevyžadují operaci. Tito nemocní si ale musí být vědomi toho, že kámen se může dát do pohybu a tím vyvolat náhlou překážku v odtoku moči. Takový stav, obvykle provázený bolestmi, vyžaduje okamžité léčení.

Související příspěvky: