Kdy vznikne melanom?

Obsah

Kdy vznikne melanom?

Kdy vznikne melanom?

„Růst melanomu může být velmi rychlý, a pokud se neodhalí včas, léčba nemusí být úspěšná,“ upozorňuje dermatoložka Zuzana Macková. Jak ho poznat? Téměř polovina melanomů vznikne z pigmentového znaménka, které se začne měnit – zpočátku často jen nenápadně, a o to je melanom zákeřnější.

Jak vznikne polovina melanomů?

Téměř polovina melanomů vznikne z pigmentového znaménka, které se začne měnit – zpočátku často jen nenápadně, a o to je melanom zákeřnější. Zbylá polovina se objeví jako nový útvar, který může vypadat jako tmavá skvrnka. Tvarově i barevně je nepravidelný, s nejasnými okraji, a většinou postupně roste.

Jak odhalit melanom?

ABCDE test, který vám pomůže včas odhalit příznaky melanomu: 1 A = Asymetrie (Asymmetry) – Normální znaménka jsou symetrická, proto si dejte pozor, pokud je vaše znaménko nepravidelné... 2 B = Ohraničení (Border) – Znaménko nemá jasné ohraničení, okraje jsou kostrbaté a rozpité. 3 C = Barevnost (Colour) – Normální znaménka mají pouze jeden odstín. Pozor na více barev, tmavnutí... More ...

Jaký je typ melanomu?

Nejagresivnější typ kožního nádoru, který vytváří metastázy do kůže, lymfatických uzlin, ale i vnitřních orgánů. „Růst melanomu může být velmi rychlý, a pokud se neodhalí včas, léčba nemusí být úspěšná,“ upozorňuje dermatoložka Zuzana Macková. Jak ho poznat?

Související příspěvky: