Jak se stát soudcem?

Obsah

Jak se stát soudcem?

Jak se stát soudcem?

Zákon o soudech a soudcích nabízí na otázku, jak se stát soudcem, zdánlivě jasnou odpověď: Soudcem může být jmenován ten, kdo je bezúhonným státním občanem České republiky způsobilým k právním úko- nům, jehož zkušenosti a morální vlastnosti jsou dosta- tečnou zárukou, že bude svou funkci řádně zastávat, v den ustanovení dosáhl věku nejméně 30 let ...

Kdo je soudce?

Soudce. Soudce je osoba pověřená autoritativně rozhodovat ve sporných záležitostech, zejména právních. Soudce vstupuje do sporu dvou stran jako třetí a nezúčastněný, aby rozhodoval nestranně a spravedlivě. Proto musí být nezávislý a nemůže rozhodovat o záležitostech, v nichž může mít nějaký osobní zájem ( podjatost ).

Proč soudce nemůže být poslancem nebo senátorem?

Proto také soudce nemůže být zároveň poslancem či senátorem, nesmí mít žádnou funkci ve veřejné správě a vykonávat řadu jiných činností.

Jaké je funkční období soudcovských rad?

Soudcovské rady se vyjadřují zejména ke kandidátům na jmenování do funkce předsedy a místopředsedy soudu, k přidělení nebo přeložení soudců, projednává návrhy rozvrhu práce soudu a jeho změny a vyjadřuje se k posudkům předsedy soudu o rozhodovací a jiné činnosti soudců. Funkční období soudcovských rad činí 5 let.

Související příspěvky: