Kdo je dělitelem čísel?

Obsah

Kdo je dělitelem čísel?

Kdo je dělitelem čísel?

Násobkem čísla a jsou čísla, která vzniknou jako součin čísla a s přirozenými čísly. Číslo b je dělitelem libovolného čísla, jestliže tuto číslo vydělíme číslem b beze zbytku. Číslo 4 je dělitelem čísel : 0; 4 ; 8; 12; 16; 20; 24; …. Číslo 5 je dělitelem čísel : 0; 5; 10; 15; 20; 25; 30; …

Kde čteme desetinné číslo?

Je-li v čitateli nebo ve jmenovateli nebo v obou desetinné číslo, užíváme čtení lomeno, podle nebo dle. Jmenovatele čteme buď celého v příslušném pádu nebo — zejména má-li desetinné číslo několik desetinných míst—čteme jen jeho začátek v příslušném pádu a ostatek v prvním pádu.

Jak číst desetinná čísla?

Desetinná čísla sama můžeme ovšem čísti i jinak, podle vysvětlení podaného v části o čtení desetinných čísel. [80]Zlomek složený čteme tak, že hlavní zlomkovou čáru čteme lomeno a zlomek v čitateli nebo ve jmenovateli některým z výše uvedených způsobů.

Jaká je Poslední platná číslice odchylky?

Číslo, u něhož jsou uvedeny dovolené odchylky, musí mít poslední platnou číslici stejného řádu, jakou má poslední platná číslice číselné hodnoty odchylky; odchylku měření navíc většinou zaokrouh- lujeme na jednu platnou číslici. Správný zápis proto může být např.

Související příspěvky: