Jak pavouci tkají pavučinu?

Obsah

Jak pavouci tkají pavučinu?

Jak pavouci tkají pavučinu?

Jak pavouci tkají pavučinu? 1 Pavoučí vlákno jako inspirace. Pavouci mají v zadečku uloženy snovací žlázy, které ústí na povrch snovacími bradavkami. 2 Morseovka po vlákně. Všichni pavouci tkající pavučiny mají vynikající hmat. Dovedou odlišovat jemné rozdíly v napětí... 3 Kolébka pro pavoučí drobotinu. Po spáření kladou samičky desítky či stovky vajíček. Pečlivě je zavinou do... More ...

Kde je pavouk v hotové pavučině?

V hotové pavučině zaujme pavouk bezpečné stanoviště, kde potom číhá na svou kořist. Tu pozná podle záškubů na pavučině. Je s podivem, jak dokáže odhadnout, jedná-li se o hmyz nebo jenom o planý poplach. V pavučině totiž končí i spousta semen, drobné lístečky a podobně.

Kdy jsou pavučiny všudypřítomné?

Téměř každý den s nimi přicházíme do styku. Ať už s těmi nechtěnými v našich domácnostech nebo třeba v lese při houbaření, kdy se nám jemná vlákna lepí na obličej. Brzy po ránu můžeme obdivovat krásné, ještě kapičkami rosy poseté kolové pavučiny křižáků. Pavučiny jsou všudypřítomné.

Jak použít pavouk v útěku?

Pavučinu používají i ve volném pádu z výšky při útěku před nepřítelem nebo jako stopu, která ho dovede zpět do úkrytu. Hedvábné vlákno na výrobu pavučin vytváří pavouk ve snovacím ústrojí umístěném na zadečku. Sílu a pružnost vláken může pavouk regulovat. Ačkoliv má pavouk osm očí, má tak špatný zrak, že ani nezpozoruje hmyz ani přímo před sebou.

Související příspěvky: