Jak tsunami zasáhne zemi?

Obsah

Jak tsunami zasáhne zemi?

Jak tsunami zasáhne zemi?

Každý rok Zemi zasáhne několik desítek tsunami různé síly. Jednou za čas přichází ničivá tsunami, která zničí vše, co jí přijde do cesty. Podívejte se s námi na nejzajímavější fakta a zajímavosti o tsunami. 1.

Může tsunami způsobit zemětřesení?

Tsunami je obvykle způsobena zemětřesením, ale může ji způsobit také sopečná erupce, sesuv půdy, rychlá změna atmosférického tlaku nebo meteorit. 2. Tsunami není jen jedna velká vlna, ale série vln, která se nazývá "vlnový vlak".

Jaké jsou příčiny tsunami?

Méně časté příčiny tsunami jsou nejrůznější sesuvy půdy nebo ledovců v okolí velkých vodních ploch, nejen oceánů a moří, ale i velkých jezer či přehrad. Mohou to být sesuvy pobřežní, ostrovní i podvodní, a mohou být jak samovolné, tak i vyvolané zemětřesením či vytrvalým deštěm.

Jaká je doba mezi vlnami tsunami?

Tsunami není jen jedna velká vlna, ale série vln, která se nazývá "vlnový vlak". Doba mezi vlnami se nazývá "vlnové období" a může trvat v rozmezí od několika minut až po dvě hodiny. První obvykle není nejsilnější a pozdější vlny, jako například pátá nebo šestá, mohou být v podstatě větší. 3.

Související příspěvky: