Může vitamín D poškodit vaše kosti?

Obsah

Může vitamín D poškodit vaše kosti?

Může vitamín D poškodit vaše kosti?

Nadbytek vitamínu D ale může vaše kosti poškodit. Většina nežádoucích účinků spojených s nadměrným přísunem vitamínu D je připisována vysoké koncentraci vápníku v krvi. Někteří odborníci ale naznačují, že užívání obrovských dávek vitamínu D ve formě doplňků stravy může vést ke snížení hladiny vitamínu K2 v krvi ( 18 ).

Proč je vitamín C důležitý pro zdraví očí?

Oči vyžadují vysoké množství antioxidantů - víc než mnoho jiných orgánů. Antioxidant vitamin C se zdá být obzvláště důležitý, přestože kontrolované studie o jeho roli na zdraví očí chybí. Koncentrace vitamínu C je v komoře oka je vyšší než v jakékoliv jiné tělesné tekutině.

Kdy dochází k otravě vitamínu D?

Přestože k tak prudké otravě vitamínem D dochází až při požití obrovských dávek, i největší zastánci vitamínu D doporučují, aby lidé nepřekračovali maximální horní hranici 10000 IU denně ( 3 ). Shrnutí: Koncentrace vitamínu D v krvi vyšší než 100 ng/ml (250 nmol/l) je považována za zdraví škodlivou.

Proč léčba obrovskými dávkami vitamínu D?

Shrnutí: Léčba obrovskými dávkami vitamínu D může vyvolat nežádoucí účinky v podobě nevolnosti, zvracení a nechutenství, a to zejména v důsledku vysoké koncentrace vápníku v krvi. Bolesti břicha, zácpa a průjem jsou časté trávicí potíže, kterými trpí lidé se syndromem dráždivého tračníku nebo intolerancí (nesnášenlivostí) některých potravin.

Související příspěvky: