Kdo je zaměstnavatelem na příjmu nemocného zaměstnance?

Obsah

Kdo je zaměstnavatelem na příjmu nemocného zaměstnance?

Kdo je zaměstnavatelem na příjmu nemocného zaměstnance?

Právě spoluúčast zaměstnavatele na příjmu nemocného zaměstnance formou náhrady mzdy dává zaměstnavateli možnost provádět kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce u svého zaměstnance. Ze zákona může zaměstnavatel svého zaměstnance kontrolovat, zda dodržuje léčebný režim, pouze v době prvních 14 kalendářních dní.

Může zaměstnanec dát výpověď zaměstnanci?

Zaměstnavatel je navíc velmi omezen a může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce, jinak je výpověď neplatná. Důvody musí být jasně popsány, nestačí pouhý odkaz na zákon. Jasně musí být také vymezeno chování zaměstnance, které k výpovědi vedlo.

Může zaměstnavatel použít výpovědní důvod zaměstnavatele?

V takovém případě může zaměstnavatel použít výpovědního důvodu spočívajícího v soustavném méně závažném porušování povinností zaměstnance. Pomůžeme vám rozvázat pracovní poměr se zaměstnancem tak, aby výpověď byla platná, nezpochybnitelná a vše proběhlo bez hrozby pokut či dalších rizik pro vaši firmu.

Kdy může zaměstnavatel vyhodit zaměstnance?

Kdy může zaměstnavatel „vyhodit“ zaměstnance? V tomto příspěvku se zaměřujeme na nemilou událost v pracovněprávním vztahu, tedy na výpověď danou zaměstnavatelem zaměstnanci a její právní nástrahy. Dát totiž jen tak bezdůvodně výpověď zaměstnanci nejde.

Související příspěvky: