Může zaměstnavatel podat výpověď?

Obsah

Může zaměstnavatel podat výpověď?

Může zaměstnavatel podat výpověď?

Zaměstnavatel totiž může (a de facto musí) podat výpověď, když lékařský posudek stanoví, že zaměstnavatel nemůže kvůli pracovnímu úrazu, nebo nemoci z povolání dále vykonávat své zaměstnání.

Proč se podíváme na výpovědi zaměstnavatelem?

Dnes se podrobněji podíváme pouze na výpovědi dané zaměstnavatelem, protože i ty samy o sobě dělají zaměstnancům i zaměstnavatelům potíže. Navíc v roce 2012 přišla jedna poměrně podstatná změna, respektive byl zaveden nový důvod pro výpověď.

Kdo je zaměstnancem pracujícím v noci?

Zjednodušeně lze říci, že „zaměstnancem pracujícím v noci“ je pracovník, který odpracuje během noční doby (tedy mezi 22. a 6. hodinou) nejméně 3 hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích v průměru alespoň jednou týdně.

Kdo má nárok na příplatek za noční práci?

Každý zaměstnanec, který pracuje v noci (a to jak ten, který pracuje v noci jen nárazově, tak i ten, který tak pracuje pravidelně a nad rámec zákonného rozsahu) má nárok na příplatek za noční práci nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Je však možné, abyste si se svým zaměstnancem sjednali jinou minimální výši a způsob určení příplatku.

Související příspěvky: