Proč je přiřazena výuka práva mezinárodního obchodu?

Obsah

Proč je přiřazena výuka práva mezinárodního obchodu?

Proč je přiřazena výuka práva mezinárodního obchodu?

Z tohoto důvodu je přiřazena výuka práva mezinárodního obchodu k výuce mezinárodního práva soukromého. Předmětem právní úpravy mezinárodního obchodu je tedy regulace práv- ních poměrů vznikajících v mezinárodním obchodě pomocí právních norem různých právních odvětví, různého původu a různé povahy.

Jak se zabývat právem mezinárodního obchodu?

Výklad se proto bude zabývat českým právním řádem, vč. mezinárodních smluv závaz- ných pro Českou republiku, tzn. českým právem mezinárodního obchodu. Ze základní charakteristiky norem zařazovaných do práva mezinárodního obchodu je patrné, že jejich značná část patří do veřejnoprávní oblasti.

Co se týče norem mezinárodního obchodu?

Ze základní charakteristiky norem zařazovaných do práva mezinárodního obchodu je patrné, že jejich značná část patří do veřejnoprávní oblasti. Prak- tické potřeby vedou však k tomu, že se zvláštní důraz klade na výklad úpravy soukromoprávních poměrů v mezinárodním obchodu, tedy úpravu soukromo- právními normami.

Jak jsou mezinárodní obchodní poměry regulovány?

Mezinárodní obchodní poměry jsou regulovány jak veřejnoprávními nor- mami (v případě států nebo mezinárodních vládních organizací), tak soukro- moprávními normami (mezi soukromoprávními subjekty). Pokud vznikne poměr mezi subjektem mezinárodního práva (státem) a soukromoprávním sub- jektem, hovoříme pak o tzv. diagonálních poměrech.

Související příspěvky: