Co je pravidelná slovesa?

Obsah

Co je pravidelná slovesa?

Co je pravidelná slovesa?

Pravidelná slovesa 1 Pravidelná slovesa. Hodně pravidelných sloves již znáte z předchozích lekcí. Ujistěte se, zda víte, co následující... 2 Minulý čas. Minulý čas těchto sloves vytvoříme tak, že za ně doplníme koncovku -ED. Koncovka -ED má tři varianty... 3 Ve větách. Nejdůležitější bude procvičovat minulý čas ve větách. Zde jsou příklady použití sloves, se která jsme si dnes... More ...

Jaké jsou slovnické kategorie sloves?

Mluvnické kategorie sloves Slovesa jsou řazena mezi tzv. ohebné slovní druhy (stejně jako podstatná a přídavná jména, zájmena a číslovky). Jediným rozdílem je, že tyto vyjmenované slovní druhy se skloňují, ale u sloves tomuto jevu říkáme časování (slovesa časujeme).

Co jsou Způsobová slovesa?

Co jsou to způsobová slovesa? Způsobová (neboli modální) slovesa jsou pomocná slovesa, která určují tzv. způsob hlavního významového slovesa, které za modálními následuje. Obvykle vyjadřují povinnost, nutnost, schopnost, možnost, příkaz, zákaz apod. Mezi základní modální slovesa patří např. must, can, should, can't, mustn't, needn't, shouldn't atd.

Jaké jsou rozdíly mezi slovesy?

Srov. rozdíly mezi slovesy: uvědomit –⁠ uvědomit si, vzdát –⁠ vzdát se, učit –⁠ učit se, zařadit –⁠ zařadit se, odpoutat –⁠ odpoutat se, přihlásit –⁠ přihlásit se, angažovat –⁠ angažovat se (totéž platí pro dvojice slovesných podstatných jmen z těchto sloves utvořených).

Související příspěvky: