Co se týče ropy?

Obsah

Co se týče ropy?

Co se týče ropy?

Rafinérie dále mohou ropu označovat jako „sladkou“, což znamená, že obsahuje relativně málo síry, nebo jako „kyselou“, kdy se obsah síry pohybuje nad 0,5 % a ropa je tak náročnější na zpracování, jelikož obsah síry finálních produktů musí vyhovět přísušným normám. Složení ropy je tedy různé.

Co jsou hlavní světové typy ropy?

Hlavní světové typy jsou: 1 směsná ropa Brent, zahrnující 15 druhů ropy z nalezišť v Severním moři. ... 2 West Texas Intermediate (WTI), za jejíž cenu se prodává severoamerická ropa. 3 Dubai, za jejíž cenu se prodává blízkovýchodní ropa určená pro asijsko-pacifickou oblast. 4 Tapis (z Malajsie ), za jejíž cenu se prodává lehká ropa z Dálného východu. 5 Minas (z Indonésie ), za jejíž cenu se prodává těžká ropa z Dálného východu.

Kde jsou naleziště ropy?

Naleziště jsou pod nepropustnými vrstvami v hloubkách dosahujících až 8 kilometrů. Při těžbě ropy, která se vyskytuje v nalezištích společně se zemním plynem, se nejdříve využije tlaku zajištěného přítomností zemního plynu a ropa samovolně vyvěrá na povrch.

Jaké jsou suroviny pro výrobu ropy?

Využití a zpracování ropy. Ropa i ropné výrobky jsou základním palivem pro dopravu a surovinou pro výrobu plastů. Vyrábějí se z ní i některé léky a pesticidy. Především chudší země používají ropné produkty také k výrobě elektřiny (asi 7 % celkové světové produkce).

Související příspěvky: