Jaké jsou hlavní principy přenosu tepla?

Obsah

Jaké jsou hlavní principy přenosu tepla?

Jaké jsou hlavní principy přenosu tepla?

Základními principy přenosu tepla jsou teplota a tepelný tok. Teplotou je určeno dostupné množství tepelné energie a tepelný tok představuje přesun tepelné energie. V mikroskopickém měřítku existuje přímá souvislost mezi kinetickou energií molekul a tepelnou energií.

Jaký je druh přenosu tepla?

Tento druh přenosu tepla se nazývá přenos prouděním (konvekcí). Tekutina se nad horkým povrchem rozpíná, získává nižší hustotu a stoupá. Na molekulární úrovni se molekuly po přivedení tepelné energie rozpínají. Jak roste teplota tekutiny dané hmotnosti, musí se ve stejném poměru zvětšovat i objem tekutiny.

Jaké jsou způsoby přenosu tepla?

Podívejme se blíže na přenos tepla a tři jeho hlavní způsoby. Přenos tepla je fyzikální jev výměny tepelné energie mezi dvěma systémy šířícím se teplem. Základními principy přenosu tepla jsou teplota a tepelný tok. Teplotou je určeno dostupné množství tepelné energie a tepelný tok představuje přesun tepelné energie.

Jak je přenos tepla rozdělen?

Zjednodušeně řečeno je přenos tepla možné rozdělit do tří širokých kategorií: vedení (kondukce), proudění (konvekce) a sálání (záření, radiace). Přenos tepla vedením (kondukcí) probíhá prostřednictvím přímých srážek molekul. Z oblasti s vyšší kinetickou energií se tepelná energie přenáší do oblasti s nižší kinetickou energií.

Související příspěvky: