Co jsou zážehové motory?

Obsah

Co jsou zážehové motory?

Co jsou zážehové motory?

Zážehové motory (motory benzinové, spalovací) jsou motory s vnitřním spalováním. K uvedení věcí do pohybu je u nich využívána sílu výbuchu směsi benzinu a vzduchu. Pracují buď ve čtyřdobém cyklu (ten je častější) nebo v cyklu dvoudobém.

Co jsou druhy motorů?

Druhy motorů 1 Zážehové motory. Revoluci v dopravě způsobil počátkem 20. století vynález benzinového motoru. Vozidla s těmito motory brzy vytlačila vozidla na parní či plynový pohon. 2 Čtyřdobý zážehový motor. Čtyřdobý zážehový motor (neboli čtyřtaktní motor, čtyřtakt) je pístový motor, který pracuje na čtyřech pohybech pístu. 3 Dvoudobý zážehový motor. Jedná se o nejjednodušší typ motoru. Je vyžíván v některých malých autech, ale především u motocyklů.

Jaký je princip vznětového motoru?

Princip vznětového motoru je odlišný od principu zážehového motoru (viz obr. 9). Nasává se samotný vzduch (1), který je poté stlačován v prostoru představujícím přibližně 5 % původního objemu (2) Tím je dosahováno mnohem vyššího kompresního poměru než je tomu u zážehového motoru.

K čemu slouží zážehové motory?

Tyto motory pracují s nižším tlakem a jejich nejvyšší točivý moment a nejvyšší výkon jsou ve vyšších otáčkách. Jejich chod je tichý a pravidelný. Nejpoužívanějším druhem paliva pro zážehové motory jsou benziny vyráběné z ropy. Vzhledem k ochraně životního prostředí se hledají stále nové druhy a typy paliv.

Související příspěvky: