Jaké jsou evangelia v Jeruzalémě?

Obsah

Jaké jsou evangelia v Jeruzalémě?

Jaké jsou evangelia v Jeruzalémě?

V další části jsem rozčlenil všechna čtyři kanonická evangelia. Ne však celá, nýbrž jen po pasáže, která začínají popisovat poslední Ježíšův týden v Jeruzalémě (popisy Ježíšova utrpení a smrti jsou si dost podobné). Všechno, co je uvedeno v těchto čtyřech dokumentech, jsem rozdělil do pěti skupin a označil: 1.

Co je Markovo evangelium?

Markovo evangelium je nejkratší a i nejobecnější. Popisuje události tím nejjednodušším a nejsrozumitelnějším způsobem. Je téměř bez zázraků, působí velmi přirozeně a čte se jako sbírka určitých příběhů a ponaučení. Pokud tento text porovnáme s texty Matouše nebo Lukáše, zjistíme:

Jaké jsou názvy jednotlivých evangelistů?

Níže uvádím názvy jednotlivých kapitol. V pravé části uvedená čísla označují, pod čím se nachází tento text v daném evangeliu. Pokud se ve sloupcích číslo nevyskytuje nebo je tam napsána nula, potom se autor tomuto tématu nevěnuje. Zkratky jednotlivých evangelistů: Mk = Marek, Mt = Matouš, Lk = Lukáš, Jn = Jan.

Jaké evangelia existovaly na konci 2. století?

Mimo tato evangelia, jak píše náboženský historik Ireneus, na konci 2. století existovala ještě další: Petra, Andreje, Bartoloměje, Jakuba, Filipa, dvě obsahově odlišná Tomáše a evangelium Židů, ebionitů (chudých), nazarénů a evangelium pravdy V další části jsem rozčlenil všechna čtyři kanonická evangelia.

Související příspěvky: