Kdy jsou netopýři naštvaní?

Obsah

Kdy jsou netopýři naštvaní?

Kdy jsou netopýři naštvaní?

Netopýři sami nikdy nenapadají člověka, ani když jsou naštvaní. Na zálety netopýrů do místností je nejbohatší období podzimních přeletů, v srpnu a září, kdy se osamostatňují letošní mláďata, rozpadají se mateřské kolonie a zvířata se přemísťují do přechodných úkrytů.

Jak dlouho žijí netopýři v České republice?

V České republice žije až 26 druhů netopýrů a dožívají se kolem 40 let. Díky lidské činnosti ubylo přirozených úkrytů netopýrů, a proto jsou nuceni přesídlovat do lidských obydlí, kostelů a jiných staveb. Pokud se ve vašem domě, na půdě či kdekoli jinde nachází netopýři, buďte při jejich vystěhování opatrní, jelikož jsou chránění.

Kdo jsou nebezpečnější netopýry?

Jediným ještě nebezpečnějším zvířetem jsou hlodavci – ti mají až 179 druhů virů a 68 z nich je přenosných na člověka. Každý druh netopýra podle této studie přenáší v průměru 1,8 zoonotického viru. Lidé dlouhou dobu vlastně v kontaktu s netopýry nebyli, nedostávali se do oblastí, kde tato zvířata žijí – zejména v tropech.

Jak opravit úkryt netopýrů?

Jakmile netopýři vyletí v noci na lov, opravte a zabezpečte úkryt netopýrů tak, aby se tam znovu nedostali. Druhý den opět úkryt uvolněte, aby se z k úkrytu dostali i opozdilí jedinci. Netopýři většinou loví ve 24 – 48 hodinovém cyklu, a proto tento krok opakujte po delší dobu.

Související příspěvky: