Kde jsou největší zásoby zemního plynu?

Obsah

Kde jsou největší zásoby zemního plynu?

Kde jsou největší zásoby zemního plynu?

Největší zásoby zemního plynu se nacházejí na územích Ruska a zemí Středního Východu. Z pohledu zásobování Evropy jsou vedle zásob na území Ruska důležité zásoby v kontinentálním šelfu Severního moře. Zde se nachází cca 80 % evropských zásob zemního plynu (kromě ložisek na území bývalého Sovětského svazu).

Co je zemní plyn?

Zemní plyn je z fyzikálního hlediska směs plynných uhlovodíků, jejichž hlavní složkou je metan. Ze strategického hlediska je to ale jeden z nejdůležitějších primárních energetických zdrojů. Článek popisuje rozdělení zásob zemního plynu na Zemi a ukazuje hlavní plynovody v Evropě a v České republice.

Proč jsou zemní plyny nasycené?

Zemní plyny obsahují pouze nasycené uhlovodíky. Pokud zemní plyn obsahuje uhlovodíky vyšší alkalické řady (C 5 a více), odstraňují se tyto uhlovodíky již při úpravě v místě těžby. Jejich směs se nazývá gazolín nebo přírodní benzín. V současné době nejvíce využívaným zemním plynem je tzv. naftový zemní plyn, který vznikal společně s ropou.

Jak se dělí zemní plyny?

Podle chemického složení se zemní plyny dělí do čtyř skupin: a) zemní plyny suché (chudé) - jsou plyny s dominantním obsahem metanu (až 99 %) a nepatrným obsahem vyšších uhlovodíků a nehořlavých plynů b) zemní plyny vlhké (bohaté) - se od chudých zemních plynů liší vyšším podílem vyšších uhlovodíků (na úkor metanu)

Související příspěvky: