Co je státní dluhopis pro občany?

Obsah

Co je státní dluhopis pro občany?

Co je státní dluhopis pro občany?

Státní dluhopis pro občany dostal honosný název Dluhopis Republiky a má splatnost 6 let. Pro stát má držení dluhopisů občany České republiky hned dvojí výhodu: dochází díky tomu k diverzifikaci rizik. státní dluh drží kromě zahraničních investorů také občané, čímž se zvyšuje státní stabilita.

Kde koupit dluhopisy?

Nákup dluhopisů je obvykle jednoduše zprostředkovaný. Nejčastěji jej nabízejí bankovní domy a možná i vám nabízela dluhopisy paní nebo pán na přepážce. Pokud jde o dluhopisy přímo bankovních institucí, tak je opět lze považovat za velmi bezpečné, ale i zde určité riziko je.

Kdy nakupují státní dluhopisy?

Obvyklými nakupujícími státních dluhopisů jsou nejčastěji velké instituce (banky, fondy, pojišťovny), zahraniční investoři či cizí státy. Složení investorů je opravdu různorodé. Státní dluhopisy vydává stát, resp. Ministerstvo financí. Emisi zajišťuje Česká národní banka, která se stará i o vyplácení úroků.

Jak získat hotovost za státní dluhopisy?

Státní dluhopisy představují nejsnadnější formu, jak může stát získat hotovost na svůj „ provoz “. Velmi často se z financí za státní dluhopisy buduje nová infrastruktura nebo se díky nim splácí státní dluh. Podobný princip platí i pro korporátní dluhopisy, které se vydávají za účelem získání finančních prostředků například na expanzi firmy, ...

Související příspěvky: