Co jsou předpisy Ústavního práva?

Obsah

Co jsou předpisy Ústavního práva?

Co jsou předpisy Ústavního práva?

Ústava České republiky spolu s Listinou základních práv a svobod jsou předpisy ústavního práva, mají tedy nejvyšší právní sílu. Všechny běžné zákony a ostatní právní předpisy s nižší právní silou musí být v souladu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Preambule se hlásí k tradicím zemí Koruny české a k československé státnosti.

Co je ústavní právo?

Ústavní právo je soubor všech právních norem, které upravují nejdůležitější vztahy ve státě, a to: 1 uspořádání státu 2 rozdělení a výkon státní moci 3 základní práva a svobody občanů More ...

Jaké jsou práva občanů?

(4) Občané mají za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím. 1 (1) Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců. 2 (2) Volby se musí konat ve lhůtách nepřesahujících pravidelná volební období stanovená zákonem. 3 (3) Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Podmínky výkonu volebního práva stanoví zákon.

Jaká je lhůta pro podání ústavní stížnosti?

Lhůta pro podání ústavní stížnosti je propadná, a nelze ji proto ani prodloužit ani prominout. Zjistí-li Ústavní soud nedodržení lhůty, stížnost musí bez jednání odmítnout podle ustanovení § 43 odst. 1 písm. b) zákona o Ústavním soudu.

Související příspěvky: