Může být podmět vyjádřen?

Obsah

Může být podmět vyjádřen?

Může být podmět vyjádřen?

Podmět může být vyjádřen různými slovními druhy: slovní druh v roli podmětu příklad podstatné jméno Pavlína kreslí. Květiny rozkvétají. Děti ... přídavné jméno Mladý starému nevěří. zájmeno Někdo zpívá. Ona přemýšlí. Kdo o tom mlu ... číslovka Třetí se někde ztratil na trase. 2 more rows ...

Jaké jsou podstatná jména rodu mužského?

j. č., ale mají více než jeden význam, může rodové přiřazení signalizovat, o který význam při konkrétním užití jde. Například slovo svízel ve významu ‚potíž, nesnáz‘ můžeme řadit jak mezi podstatná jména rodu muž. neživ., tak mezi podstatná jména ženská, ale ve významu ‚polní bylina‘ je pouze rodu mužského.

Jaké je kolísání podstatného jména?

Výjimečné je kolísání podstatného jména mezi (přirozeným) rodem mužským a (gramatickým) středním, např. u podstatného jména kápo, popř. mezi (přirozeným) rodem mužským nebo rodem ženským a (gramatickým) rodem středním, jako je tomu v případě podstatného jména rukojmí.

Jaké jsou významy podstatných jmen v rodě?

U malého počtu podstatných jmen, která kolísají v rodě a mají pouze jeden tvar v 1. p. j. č., ale mají více než jeden význam, může rodové přiřazení signalizovat, o který význam při konkrétním užití jde.

Související příspěvky: