Jak se využívá oxid uhelnatý v hutnictví?

Obsah

Jak se využívá oxid uhelnatý v hutnictví?

Jak se využívá oxid uhelnatý v hutnictví?

Reaktivity oxidu uhelnatého se využívá v hutnictví p ři rafinaci kovového niklu. Nikl tvo ří s oxidem uhelnatým t ěkavou látku zvanou karbonyl niklu, který se ochotn ě rozkládá zp ět na nikl a oxid uhelnatý. Práv ě na této reakci je rafinace založena. Oxid uhelnatý se dále používá p ři výrob ě n ěkterých chemikálií.

Co je oxid uhelnatý?

Oxid uhelnatý vstupuje vdechováním (plicními sklípky) do krevního ob ěhu, kde se váže na krevní barvivo hemoglobin siln ěji než kyslík, který má být prost řednictvím hemoglobinu transportován organismem do orgán ů a tkání.

Co se týká oxidu uhelnatého?

Oxid uhelnatý v atmosfé ře reaguje fotochemickými reakcemi s jinými látkami, zejména s hydroxylovým radikálem, čímž se rozkládá, avšak na druhou stranu tyto reakce zvyšují koncentrace methanu a p ředevším škodlivého p řízemního ozonu v ovzduší (fotochemický smog). Kone čným produktem reakcí oxidu uhelnatého je oxid uhli čitý.

Co je otrava oxidem uhelnatým?

Symptomy otravy oxidem uhelnatým: 1 Lehká otrava: slabé bolení hlavy, žaludeční nevolnost, vysílení 2 Střední otrava: bolení hlavy, zvracení, malátnost, zmatenost, rychlý tep 3 Těžká otrava: bezvědomí, srdeční zástava, smrt More ...

Související příspěvky: