Co je hrubý domácí produkt (HDP)?

Obsah

Co je hrubý domácí produkt (HDP)?

Co je hrubý domácí produkt (HDP)?

Hrubý domácí produkt (HDP)na obyvatele ve standardu kupní síly (PPS – z anglického Purchasing Power Standard) je jedním ze základních ukazatelů ekonomické úrovně při mezinárodních srovnáních. Ve vztahu k průměru EU je klíčovým kritériem pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU.

Jaký je výpočet HDP?

Výpočet HDP 1 Výrobková metoda. Je nazývána též zbožová nebo produkční metoda. HDP se podle této metody počítá jako součet hrubé... 2 Výdajová metoda. Protože výdaj za zboží odpovídá ceně tohoto zboží (tzn. součtu přidaných hodnot), lze produkt měřit... 3 Důchodová metoda. Jelikož každý výdaj v ekonomice je něčím důchodem (příjmem), můžeme produkt vyjádřit jako součet... More ...

Jak se používá indikátor HDP?

Indikátor HDP se často používá k posouzení životní úrovně obyvatelstva státu. Čím vyšší je tento ukazatel, tím vyšší je životní úroveň (vztah mezi ukazateli existuje, ale měly by být použity jiné, specifické ekonomické ukazatele). Indikátor HDP může být dvou typů: Nominální (vypočteno v cenách běžného období).

Jak se vypočítává HDP v roce 2006?

Výpočet reálného HDP umožňuje vyrovnat vliv zvýšení cen na tento ukazatel a určit čistý růst státního hospodářství. Nejčastěji se vypočítává ukazatel HDP v roce 2006národní měny, je-li však nutné porovnat příslušné hodnoty různých zemí, je možné je přepočítat na jinou měnu v příslušných směnných kurzech.

Související příspěvky: