Jaké jsou ledviny psů?

Obsah

Jaké jsou ledviny psů?

Jaké jsou ledviny psů?

Ledviny jsou, nejen v případě psů, životně důležitým vnitřním orgánem. Onemocnění ledvin neboli renální selhání může mít za efekt špatnou resorpci živin a/nebo narušení rovnováhy vnitřního prostředí, tzv. homeostáze. Ledviny hrají velmi důležitou roli ve vylučování, resp. ve zpětné resorpci draselných a sodíkových iónů.

Jaké jsou příznaky poruchy ledvin u psů?

Mezi příznaky poruchy činnosti ledvin u psů patří následující. Obvykle se jedná o obecné příznaky, proto pro stanovení diagnózy je nutné vyhledat veterinární péči. Jedním z nejdůležitějších a charakteristických příznaků je zvýšený příjem tekutin a slepota. Určení diagnózy by měl v praxi stačit vzorek moči.

Proč jsou poškozené ledviny špatně vylučovány?

Poškozené ledviny totiž špatně vylučují odpadní produkty metabolismu bílkovin. Na druhou stranu pacienti s terminální fází selhání ledvin, kteří potřebují dialýzu, což je léčba, při které dochází k filtrování a čištění krve od odpadních látek s pomocí speciálního (dialyzačního) přístroje, mají vyšší potřebu bílkovin ( 15, 16 ).

Proč jsou ledviny poškozené?

Poškozené ledviny nedokážou odfiltrovat a vyloučit přebytečný sodík, což vede k jeho vzestupu v krvi (odborně se tomuto stavu říká hypernatrémie). U onemocnění ledvin proto lékaři často doporučují snížit denní příjem sodíku pod 2 000 mg na den ( 9, 10 ).

Související příspěvky: