Co jsou plynné složkami atmosféry?

Obsah

Co jsou plynné složkami atmosféry?

Co jsou plynné složkami atmosféry?

V horních vrstvách atmosféry pak převažují jen lehké plyny (helium, vodík), které mají tendenci neustále disipovat do meziplanetárního prostoru. Hlavními plynnými složkami atmosféry jsou v suchém čistém vzduchu dusík, kyslík a argon, dále pak stopové prvky oxidu uhličitého, ozonu, metanu a dalších prvků (tab. 2.1). Chemická zn.

Jaká je průměrná teplota atmosféry?

Díky jeho existenci je průměrné teplota planety kolem 15 °C. Bez skleníkového efektu by byla průměrná teplota atmosféry −18 °C.

Jaký je účinek kyslíku v atmosféře?

Má významný účinek při pohlcování slunečního záření, kdy dochází k disociaci molekul kyslíku na jednotlivé atomy, které mohou reakcí s O 2 dávat vznik molekule ozonu O 3. Živé organismy ho spotřebovávají dýcháním, zpátky se do atmosféry dostává jako vedlejší produkt fotosyntetické činnosti organismů.

Jak můžeme rozdělit atmosféru?

Atmosféru lze rozdělit z hlediska chemického složení nebo ji rozčlenit vertikálně, tj. podle stupně ionizace vzduchu a podle teploty vzduchu v závislosti na výšce. Naše atmosféra se z chemického hlediska skládá z tzv. čisté atmosféry, vody a aerosolů. Dokonale suchá a čistá atmosféra je směs plynů, která se z hlediska fyziky chová jako ideální plyn.

Související příspěvky: