Co je letní slunovrat?

Obsah

Co je letní slunovrat?

Co je letní slunovrat?

Letní slunovrat (solstitium) je astronomický termín pro okamžik, kdy Slunce má vůči světovému rovníku největší deklinaci. Nastává na severní polokouli obvykle 21. června, přičemž přesný čas se mírně mění. Co je to slunovrat? Letní i zimní slunovraty má tedy vztah k náklonu zemské osy od roviny oběhu Země okolo ...

Co se děje během zimního slunovratu?

Člověk poznal, že Slunce vykonává nejen každodenní pohyb po obloze od východu na západ, ale že se pomalu, pravidelně a cyklicky mění také místo jeho východu a západu nad obzorem. Den zimního slunovratu byl velice významným mezníkem roku. Slunce zapadá v nejjižnějším místě horizontu, na nějž může při svém celoročním putování dorazit.

Co vymezuje Slunce během rovnodennosti?

V průběhu roku vymezuje Slunce kromě letního a zimního slunovratu (angl. solstice) další dva důležité okamžiky označované jako rovnodennosti ( equinox ). Název napovídá, že během rovnodennosti trvá den stejně dlouho jako noc, den je rovný noci. O znalostech našich předků týkajících se rovnodennosti však panuje mnoho polopravd a omylů.

Kde se slunovrat nastává?

Slunovrat (latinsky solstitium) je astronomický termín pro okamžik, kdy Slunce má vůči světovému rovníku největší (v případě letního slunovratu), respektive nejmenší (v případě zimního) deklinaci. Letní slunovrat nastává na severní polokouli obvykle okolo 21. června a zimní 21. prosince, přičemž jejich přesný čas se může mírně měnit.

Související příspěvky: