Jak se chová termostatická hlavice v domě?

Obsah

Jak se chová termostatická hlavice v domě?

Jak se chová termostatická hlavice v domě?

Každý ventil, resp. termostatická hlavice, se chová trochu jinak, skutečné nastavení teploty je třeba vyčíst z návodu k použití, případně vypozorovat v praxi. Pokud v domě není další regulace, může šetrný uživatel nastavit termostatický ventil na noc na nižší teplotu, stejně tak když opouští byt třeba na víkend.

Jak funguje termostat v rodinných domech?

Podobně to funguje i v rodinných domech, kde je kotel řízen obvykle termostatem s časovým programem. Termostat je umístěný např. v obývacím pokoji, takže pokud je zde dostatečná teplota, kotel je vypnutý a radiátory v ostatních místnostech netopí.

Jak vypnou termostatické ventily v místnosti?

Ventily také vypnou radiátor v případě, že v místnosti topí jiný zdroj (třeba žehlička, sporák), nebo když se do oken opře slunce. Oproti stavu, kdy jsou na topných tělesech jen ruční ventily, může instalace termostatických ventilů přinést úsporu 5 až 15 % spotřebované energie.

Proč je termostatická hlavice úsporná?

Tím, že termostatická hlavice udržuje nastavenou teplotu, nedochází k přetápění místnosti. Platí pak známé a jednoduché pravidlo úspory: každý °C navíc znamená zvýšení spotřeby asi o 6 %. Ventily také vypnou radiátor v případě, že v místnosti topí jiný zdroj (třeba žehlička, sporák), nebo když se do oken opře slunce.

Související příspěvky: