Proč je hašené vápno toxická látka?

Obsah

Proč je hašené vápno toxická látka?

Proč je hašené vápno toxická látka?

V procesu jeho hašení se zpravidla získává popálenina vápna, která zanedbává bezpečnost. Nehašené vápno, které je oxid vápenatý, je vysoce toxická látka.

Jak se hasí vápno?

Jak se hasí vápno? 1 Vápno by se nikdy nemělo hasit v sudech kvůli nebezpečí exploze!. V minulosti se hašení vápna uskutečňovalo v malé... 2 Vápno se nesmí při hašení „spálit“ ani „utopit“. Hašení vápna tedy není příliš složité, přesto je záhodno o něm něco... 3 Dnešní způsob hašení vápna. Pokud se v současnosti hasí vápno, děje se tak ve 150-200 litrových sudech, do nichž se... More ...

Co je vápno?

Vápno je široce známý materiál, se kterým se často setkáváme v každodenním životě při provádění oprav a stavebních a zahradních prací. Hlavně se používá tzv. „Chmýří“ nebo hasené (hydratované) vápno, hydroxid vápenatý je prášková látka bílé barvy, slabě rozpustná ve vodě.

Jak se voda dostane do páleného vápna?

Když se voda dostane do páleného vápna, exotermická reakce začne okamžitě, horké spreje letí ve všech směrech a žíravé páry začínají stoupat. Být blízko k nádobě, jeden může dostat popáleniny na kůži, sliznici epitelu očí a horních dýchacích cest, jestliže postříkání nebo horká pára jsou propuštěni na nich.

Související příspěvky: