Co je intenzita magnetického pole?

Obsah

Co je intenzita magnetického pole?

Co je intenzita magnetického pole?

Intenzitamagnetického pole je nezávislá na prostředí, ve kterém se magnetické pole nachází. Silové účinky se ale podle prostředí mění. Vliv prostředíse liší podle typu látky. Některé látky magnetické pole ovlivňují velmi málo, jiné (například železné kovy) ho zesilují- tím že se samy zmagnetují, zesilují výsledné pole a zvětšují hustotu siločar.

Jak vzniká magnetické pole?

Vznik a zobrazení magnetického pole. Magnetické pole vzniká kolem pohybujících se elektrických nábojů.V případě elektromagnetů jde o pohyb volných elektronů (nosičů elektrického náboje) tvořený elektrickým proudem. U permanentních magnetů je magnetické pole vytvářeno pohybem elektronů kolem jádra atomu. Pokud jsou směry těchto miniaturních (elementárních ...

Jaké jsou účinky magnetické Polese?

Magnetické polese projevuje silovými účinky. Permanentní magnety se přitahují nebo odpuzují, taktéž vodiče a cívky, kterými protéká elektrický proud, vykazují silové účinky jak navzájem, tak na permanentní magnety nebo železné kovy. Tato síla se mění podle vzdálenosti magnetů.

Kde se nachází magnetické pole Země?

Magnetické pole je generováno tekutým kovovým jádrem planety. Magnetické póly nejsou úplně na stejném místě jako póly zeměpisné, navíc jsou obrácené. V blízkosti severního zeměpisného pólu se nachází jižní magnetický pól a naopak. Magnetické pole Země sahá až sto tisíc kilometrů daleko od planety.

Související příspěvky: