Jak se změní povrchové napětí kapaliny?

Obsah

Jak se změní povrchové napětí kapaliny?

Jak se změní povrchové napětí kapaliny?

Vezmi špejli, navlhči její konec a ponoř jej do práškového cukru.Tímto koncem se dotkni hladiny mezi zápalkami (připlavou) Druhý konec špejle ponoř do tekutého mýdla, opět se dotkni hladiny mezi zápalkami (odplavou) Otázky a úkoly Jak se změní povrchové napětí kapaliny při větší teplotě? Vysvětli pomocí znalostí o pohybu molekul.

Jaké jsou vlastnosti kapalin?

Základní vlastnosti kapalin (opakování) Tekuté (dají se přelévat) Nemají stálý tvar (zaujímají jej podle nádoby) Snadno dělitelné (kapky) Nestlačitelné (objem se nemění) V klidu je hladina v nádobě vodorovná Při nižších teplotách se mění na pevné látky při vyšších teplotách se mění na plynné látky Z čeho vyplývají jejich \\u000bvlastnosti?

Jak probíhá vypařování kapaliny?

Vypařování, var a kapalnění Vypařováníje přeměna kapaliny v páru. Vypařování probíhá na volném povrchu kapaliny za každé teploty.

Co se projevuje při vtahování kapaliny směrem dolů?

(u povrchu působí jen molekuly silami zdola) Výslednice sil míří směrem dolů Pružná blána Toto vtahování molekul kapaliny dovnitř se projeví – povrch kapaliny se chová jako pružná blána A DŮSLEDKY TOHOTO JEVU?

Související příspěvky: