Kdy půjdete žádat o důchod?

Obsah

Kdy půjdete žádat o důchod?

Kdy půjdete žádat o důchod?

A až půjdete žádat o důchod, budete mít nachystané všechny potřebné dokumenty a nebudete se muset spoléhat na pečlivost pracovníků ČSSZ. Pozor, pozdním dodáním některých údajů nebo ztracenými dokumenty si můžete snížit svůj důchod. Získáte větší klid při odchodu do důchodu.

Jak se odejít do důchodu?

Standardně je možné odejít do důchodu až o 5 let dříve před dosažením důchodového věku. Ten je standardně „zastropován“ na 65 letech, zatím ale lidé stále mají důchodové věky nižší, takže jsou zde určitá omezení: Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve.

Kolik musíme mít odpracováno pro nárok na důchod?

Kolik musíme mít odpracováno pro nárok na důchod. Dobu pojištění musíme mít odpracovanou nejméně 35 let, včetně náhradních dob. Nebo aspoň 30 let doby pojištění bez náhradních dob.

Kdy odejít do předčasného důchodu?

Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech. Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech.

Související příspěvky: