Co je kapacita kondenzátoru?

Obsah

Co je kapacita kondenzátoru?

Co je kapacita kondenzátoru?

Uvažujme kondenzátor s kapacitou C, který lze nabít na maximální napětí nábojem . Tyto veličiny jsou svázány vztahem, z něhož je patrné, že napětí na deskách kondenzátoru je přímo úměrné náboji na jeho deskách. Kapacita kondenzátoru je konstantní, proto je konstantní i její převrácená hodnota.

Kdy nabijeme kondenzátor na napětí U?

Pokud nenabijeme kondenzátor na maximální napětí , ale na napětí U, které je menší než maximální napětí, bude na deskách kondenzátoru náboj Q, který je menší než maximální náboj . I v tomto případě budou platit výše uvedené vztahy, tj. i vztah pro práci vykonanou elektrostatickými silami.

Jaké jsou nejlepší zdroje kondenzátorů pro domácí účely?

Pro domácí účely je jako zdroj náhradního kondenzátoru nejlepší sběrna elektroodpadu a vybrakovaná nějaká starší automatická pračka. Nejlepší zdroj rozběhových kondenzátorů pro profi je firma Elektronické součástky Ostrava. Podle kapacity 12uF jde asi o trvale připojený rozběhový kondenzátor.

Jak nabíjení kondenzátoru?

Při nabíjení kondenzátor získává energii, při vybíjení ji ztrácí. Uvažujme kondenzátor s kapacitou C, který lze nabít na maximální napětí nábojem . Tyto veličiny jsou svázány vztahem, z něhož je patrné, že napětí na deskách kondenzátoru je přímo úměrné náboji na jeho deskách.

Související příspěvky: