Jaké jsou otázky k elektrolýze?

Obsah

Jaké jsou otázky k elektrolýze?

Jaké jsou otázky k elektrolýze?

Ukaž na obrázek a klikni levým tlačítkem myši. Otázky k elektrolýze vyvoláš dalším stisknutím tlačítka myši. Odpovědi Elektrolyt a disociace Elektrolyt je elektricky vodivá kapalina, která obsahuje směs kladných a záporných iontů. Ionty vznikají disociací.

Co je elektrolýza?

Elektrolyt je roztok nebo tavenina iontové sloučeniny, která prostřednictvím volných iontů vede elektrický proud. Elektrolýza je důležitým procesem řady průmyslových výrob i laboratorních technik. Elektrolýza probíhá při průchodu stejnosměrného elektrického proudu roztokem nebo taveninou elektrolytu.

Co je elektrolýza roztoku NaCl?

Elektrolýza roztoku NaCl je něco jiného než elekrolýza taveniny NaCl! Soustava je tvořena pouze kationty sodnými Na + a anionty chloridovými Cl –. Elektrolýza je nezastupitelnou metodou průmyslové výroby některých kovů, např. hliníku, hořčíku, sodíku, draslíku, ale i nekovu, jako je fluor.

Jak probíhá elektrolýza?

Elektrolýza probíhá při průchodu stejnosměrného elektrického proudu roztokem nebo taveninou elektrolytu. Pohyb elektronů elektrolytem je realizován elektrodami. Elektrony jsou do soustavy přiváděny katodou, ke které jsou v důsledku jejího záporného náboje přitahovány kationty. Na katodě tedy dochází k redukci.

Související příspěvky: