Proč je slovo Australie známo?

Obsah

Proč je slovo Australie známo?

Proč je slovo Australie známo?

Jméno „Austrálie“ je odvozeno z latinského adjektiva australis („jižní“). Pověst o „neznámé jižní zemi“ (terra australis incognita) je známa již od římských časů a byla zcela běžná ve středověké geografii. Nebyla však vázána na jakékoliv znalosti umístění konkrétního kontinentu.

Kdo žije v Austrálii?

V Austrálii žije přibližně 22–24 milionů obyvatel, převážně ve velkých pobřežních městech jako Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide a Darwin. Australská pevnina je obydlena více než čtyřicet dva tisíce let domorodými obyvateli – Austrálci.

Kdo je Austrálie?

Austrálie, oficiálně Australské společenství (anglicky Commonwealth of Australia) – v českém prostředí též Australský svaz – je federativní stát na jižní polokouli nacházející se na stejnojmenném kontinentu.

Proč se Austrálie stala hlavním dodavatelem vlny?

Austrálie se stala hlavním dodavatelem vlny pro britský průmysl, do celé Evropy vyvážela potraviny. Díky britským investicím došlo rovněž k rozvoji důlních podniků. V průběhu 20. století došlo k reorientaci trhů – byl omezen britský vliv, avšak orientace na Evropu a USA zůstala zachována.

Související příspěvky: