Proč je fibromyalgie častější u žen?

Obsah

Proč je fibromyalgie častější u žen?

Proč je fibromyalgie častější u žen?

Fibromyalgie je častější u žen než u mužů. Vzhledem k tomu, že příznaky této autoimunitní nemoci se podobají běžným každodenním chorobám a neduhům, lidé často ani nepostřehnou, že jsou znamením něčeho vážnějšího. Časem se fibromyalgie může zhoršit natolik, že může vážně ohrozit kvalitu osobního i profesního života jedince.

Co je fibromyalgie?

Fibromyalgie je onemocnění svalů, kloubů a vazivových tkání. Postihuje 2-8 % světové populace a může se objevit v každém věku. Fibromyalgie je častější u žen než u mužů. Vzhledem k tomu, že příznaky této autoimunitní nemoci se podobají běžným každodenním chorobám a neduhům, lidé často ani nepostřehnou, že jsou znamením něčeho vážnějšího.

Kde bolí pacienty s fibromyalgii?

Pacienty s fibromyalgii obvykle bolí oblast kolem obou klíčních kostí, horní části hrudníku, vnitřků loktů, zadní část krku, střed ramen, horní část zad, zadní strana kolen, horní a střední část hýždí. Intenzita bolesti se u každého liší.

Proč trpí lidé s fibromyalgií?

Ze 100 pacientů s fibromyalgií asi 76 % uvedlo, že jsou u nich bolesti hlavy běžným projevem, 84 % uvedlo, že trpí intenzivními bolestmi hlavy a 63 % si postěžovalo, že zažívá migrény.

Související příspěvky: