Jaký je trávicí systém?

Obsah

Jaký je trávicí systém?

Jaký je trávicí systém?

Trávicí systém 1 Dutina ústní 2 Hltan 3 Jícen 4 Žaludek 5 Játra 6 Žlučník 7 Žlučové cesty 8 Dvanácterník 9 Slinivka břišní 10 Slezina 11 Slepé střevo 12 Tlusté střevo 13 Tenké střevo 14 Konečník More ...

Co je trávicí soustava člověka?

Trávicí soustava člověka je orgánová soustava, která zajišťuje příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebání živin, vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků. Cílem je získání živin z potravy, tedy trávení. Doprovází jej také dočasná zánětlivá reakce a může způsobit i alergické potíže.

Jaké látky se vstřebávají do trávicí trubice?

je přechod látek z různých částí trávicí trubice do vnitřního prostředí organismu. V dutině ústní se vstřebávají některé léky, v žaludku se vstřebává jen voda a alkohol. V tenkém střevě probíhá vstřebávání všech živin. V tlustém střevě se vstřebává voda a soli.

Co jsou játra trávicí trubice?

Játra mají rovněž tzv. detoxikační funkci – zneškodňují některé jedovaté nebo škodlivé látky. je komplikovaný děj kombinující mechanické procesy (žvýkání, polykání, svalové stahy trávicí trubice) a chemické procesy (působení trávicích šťáv), které umožní vstřebávání živin z trávicí trubice.

Související příspěvky: