Kde bolí pacienty s fibromyalgii?

Obsah

Kde bolí pacienty s fibromyalgii?

Kde bolí pacienty s fibromyalgii?

Pacienty s fibromyalgii obvykle bolí oblast kolem obou klíčních kostí, horní části hrudníku, vnitřků loktů, zadní část krku, střed ramen, horní část zad, zadní strana kolen, horní a střední část hýždí. Intenzita bolesti se u každého liší.

Co je fibromyalgie?

Fibromyalgie je dlouhodobé chronické a nevyléčitelné onemocnění, které se projevuje bolestmi svalů a kloubů (muskuloskeletální bolesti), pocitem napětí na kůži, únavou a poruchami spánku a kognitivních funkcí. Co je fibromyalgie? Koho fibromyalgie postihuje?

Proč je fibromyalgie častější u žen?

Fibromyalgie je častější u žen než u mužů. Vzhledem k tomu, že příznaky této autoimunitní nemoci se podobají běžným každodenním chorobám a neduhům, lidé často ani nepostřehnou, že jsou znamením něčeho vážnějšího. Časem se fibromyalgie může zhoršit natolik, že může vážně ohrozit kvalitu osobního i profesního života jedince.

Jak diagnostikovat fibromyalgii?

Lékař fibromyalgii obvykle diagnostikuje podle typických příznaků a na základě vlastního lékařského vyšetření. Pacienti s fibromyalgií obvykle dlouhodobě (po dobu delší než 3 měsíců) trpí bolestmi celého těla, včetně krku, zad, pánve, břicha i končetin. Při pohmatovém vyšetření také lékař citlivost a bolestivost různých částí těla.

Související příspěvky: