Co bylo příčinou ztmavnutí oleje?

Obsah

Co bylo příčinou ztmavnutí oleje?

Co bylo příčinou ztmavnutí oleje?

Jediným příznakem bylo ztmavnutí oleje. Při analýze vzorku daného oleje bylo zjištěno, že číslo kyselosti ani viskozita se nezměnily, což vyloučilo možnost oxidace oleje a naznačovalo, že změna barvy je důsledkem tepelné degradace. Prohlídka infračervenou kamerou velmi rychle odhalila přehřívající se ventil.

Jak se dělí motorové oleje?

Klasifikace ACEA od roku 2004 dělí nově motorové oleje do tří skupin: oleje pro zážehové a lehké vznětové motory, značené „A/B". oleje pro motory vybavené částicovými filtry, značené „C". oleje pro vysoce výkonné vznětové motory, značené „E". Výkonnostní stupeň je vyjádřen pro daný typ motoru číslem (od "1" výše).

Jaké jsou oleje pro motory?

Podle této normy rozlišujeme motorové oleje podle použití na oleje pro zážehové (benzínové) motory, označené písmenem „S" (z angl. Service) a na oleje pro vznětové (naftové) motory, označené písmenem „C" (z angl. Commercial). Většina olejů je použitelná pro oba typy motorů a je potom značená kombinací obou písmen, např.

Co vykonává motorový olej?

Motorový olej vykonává velmi důležité funkce. Vytváří povlak na povrchu dílů, aby se zabránilo jejich opotřebení, odvádí teplo z pohyblivých prvků a chrání je před korozí. Kromě toho čistí motor. Nedostatek maziva je nebezpečný pro motor.

Související příspěvky: