Co je dynamická kontrakce?

Obsah

Co je dynamická kontrakce?

Co je dynamická kontrakce?

Při této činnosti se nemění délka svalu, ale mění se napětí. Dynamická kontrakce (dříve většiny autory uváděna jako Izotonická )= je svalová činnost, při které se mění vzdálenost začátků a úponů svalu a napětí ve svalu je přibližně během celé činnosti stejné nebo se výrazně mění.

Co se děje při koncentrické kontrakci?

Koncentrická kontrakce vyvolává zrychlení pohybu (akceleraci), zatímco excentrická zpomalení pohybu (deceleraci). Pro správné zobrazení objektu musíte mít nainstalovaný Adobe Flash Player 8.0 nebo vyšší. Při koncentrické kontrakci se svaly zkracují. Kosterní svaly se mohou zkrátit o 30 až 50% jejich klidové délky, některé však až o 70%.

Co je izometrická kontrakce?

Izometrická kontrakce = je svalová činnost, při které se nevykonává pohyb a vzdálenost začátků od úponů svalu se nemění. Při této činnosti se nemění délka svalu, ale mění se napětí.

Jaká je délka svalové kontrakce?

Při koncentrické kontrakci se svaly zkracují. Kosterní svaly se mohou zkrátit o 30 až 50% jejich klidové délky, některé však až o 70%. Průměrná hodnota pro všechny kosterní svaly je 57% (Hamill, Knutzen, 2007) Síla vyvinutá při koncentrické svalové činnosti je vždy menší než maximální izometrická síla F max. vyvinutá při optimální délce svalu.

Související příspěvky: