Co je nezlomitelná mezera?

Obsah

Co je nezlomitelná mezera?

Co je nezlomitelná mezera?

Nezlomitelná (či nedělitelná) mezera je speciální typografický znak. Jde o jeden z tzv. bílých znaků. Funguje jako běžná mezera s výjimkou toho, že při automatickém zalomení textu do řádků programy pro zpracování textu v této mezeře řádek nezalomí. Používá se proto tam, kde je rozdělení dvou slov (čísel, symbolů) na různé řádky nežádoucí.

Co je pevná mezera?

Pevná mezera, nebo také tvrdá, nedělitelná mezera, je od klasické mezery v podstatě nerozeznatelná. Používá se všude tam, kde není dovoleno dělit výrazy, které k mezeře přiléhají, na dva řádky, to znamená, že pevná mezera zabraňuje vložení řádkového zlomu.

Jak udělat pevnou mezeru?

Jak udělat pevnou mezeru 1 Pevná mezera ve Wordu (zkratka) Asi nejčastěji se s potřebou pevné mezery setkáte právě při běžném psaní textu ve Wordu (OS Windows), zde je podle mne nejjednodušší použít stisknutí ... 2 Tvrdá mezera v html V HTML kódu je pro napsání pevné mezery potřeba takzvaná HTML entita, která vypadá takto: (no-break space). ... 3 Pevná mezera v programu InDesign První možností, jak vytvořit pevnou mezeru v programu InDesign, je využít GREP funkce v InDesignu (verze CS3 a vyšší). ...

Proč je nezlomitelná mezera pevnou?

Zatímco pevná mezera má pevně danou šířku a neroztahuje se ani při roztahování ostatních mezer na řádku, nezlomitelná mezera je flexibilní a společně s ostatními mezerami na řádku se roztahuje. Faktem ale je, že mnoho textových editorů automaticky interpretuje nezlomitelnou mezeru jako pevnou.

Související příspěvky: