Jaký je trh sběratelů oběžnými mincemi?

Obsah

Jaký je trh sběratelů oběžnými mincemi?

Jaký je trh sběratelů oběžnými mincemi?

Trh se sběratelskými oběžnými mincemi je navíc relativně malý (řádově jednotky tisíc na straně poptávky) a omezuje se na Českou republiku. Každý stát má svůj lokální trh sběratelů, kteří sbírají svou vlastní měnu, přesahy do zahraničí existují, ale nejsou velké.

Kdo je nejvzácnější oběžnou mincí Československa?

Nejvzácnější oběžnou mincí Československa je 5 haléř z roku 1924. Kdo by řekl že tato malá nenápadná mince má v dnešní době cenu až 400 000 Kč! Při ražbě této mince prasklo razidlo a tak muselo být ražení ukončeno a tyto kousky byly darovány vysoko postaveným členům mincovny a vlády, ale také se dotaly 2-3 kusy do oběhu.

Jak se seznámit s vzácnými mincemi Československa?

V tomto článku se vám pokusím seznámit s nejvzácnějšími i méně vzácnými mincemi Československa. Mince se stávají vzácnými tehdy, kdy je daného ročníku raženo málo, nebo se z jakéhokoliv důvodu stane nějaká chyba při ražbě.

Proč jsou mince vzácnými?

Mince se stávají vzácnými tehdy, kdy je daného ročníku raženo málo, nebo se z jakéhokoliv důvodu stane nějaká chyba při ražbě. Tyto mince se poté dostávají do hledáčku numismatické obce a jsou předmětem mnoha aukcí. Většinou se ani nedostanou do oběhu a šance na nalezení takovéto mince je mizivá.

Související příspěvky: